Намалява броят на регистрираните безработни в Русе, отчита "Бюрото по труда"

16:08, 29 ное 16 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През октомври постъпилите на работа регистрирани безработни от община Русе са 360. Започналите работа безработни с работническа професия са 109, специалистите са 166, а тези без професия - 85.

Това сочи картината на трудовия пазар, представена от дирекцията "Бюро по труда" в Русе.

Общо обявените през октомври свободни работни места от работодатели на територията на община Русе са 559. Тенденцията за увеличено търсене на работна сила се запазва и през този месец. На първичния трудов пазар са обявени 534 свободни работни места. През м. октомври от частния сектор са обявени 365 свободни работни места, а в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост, търговията, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта и др.

През месец октомври във Военния клуб се проведе организирана от ДБТ-Русе Младежка трудова борса, на която присъсътваха 20 работодатели от различни сектори на русенската икономика и бяха обявени 251 свободни работни места .

Като най-търсени могат да се посочат професиите - служител запитвания, комплектовач, зареждач в промишлено производство, опаковач, плетач на чорапи, гладач, шивач, готвач, продавач, машинен оператор в текстилно и шивашко производство, шлосер, стругар, монтажник, заварчик, охранител, чистач-хигиенист, общи работници в производството и др.

На субсидирания трудов пазар в община Русе са обявени общо 25 свободни работни места през октомври, от които 17 места по Регионалната програма за заетост – като на тях постъпиха 17 безработни лица в населените места на общината. По схема “Младежка заетост” на ОПРЧР са обявени 2 СРМ, 5 - по НП ЗОХТУ, и 1 по НП АХУ за личен асистент.

Входящият поток безработни през октомври възлиза на 542 души. Изходящият поток от безработни лица се състои от 567 души, което е с 82 по-малко от предходния месец.

В края на октомври броят на регистрираните безработни в община Русе продължава да намалява и те са 2 572, с 24 по-малко отколкото през предходния месец и с 849 по-малко отколкото през октомври 2015 г.

Равнището на безработица в края на октомври за община Русе е 3.2 %. като е с 4.7 процентни пункта под това за страната. За октомври равнището на безработица за страната е 7.9 %.

Продължително безработните лица от община Русе, с престой в ДБТ над 1 година, към края на октомври са 460.

По професионален признак регистрираните безработни са: специалисти - 42%, без специалност - 31%, и с работнически професии - 27%.

Разпределението на регистрираните безработни в общината според образованието през октомври не се рзличава съществено от предходните месеци на годината, като преобладават тези със средно образование - 51%, хората с висше образование намаляват и са 28%, а тези с основно и по-ниско образование са 21%.

Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 1 031 или 40%. Броят на регистрираните в ДБТ младежи е 330, което е с 210 по-малко спрямо октомври 2015 г., относителният им дял е 12.8%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама