Спряха пет партиди с опасни чушки, лимони и сушени кайсии от Турция

10:19, 28 ное 16 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Митническите служби на България са спрели на границата общо пет опасни за здравето партиди с плодове и зеленчуци от Турция през тази и миналата седмица. Две партиди се стоят от зелени чушки с превишено съдържание на инсектицида хлорпирифос, а една е с високо съдържание на акринатрин. Количествата са 540 кг, 1 650 кг и 940 кг.

Хлорпирифос в количество 0,446 мг/кг е открит в 5 тона лимони. Това е 10 пъти над безопасната за здравето норма. Спряна е също пратка със сушени кайсии заради превишено съдържание на сулфит, става ясно от системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз.

 Рискът за здравето на хората е сериозен, затова пратките ще бъдат унищожени, ако това все още не е направено, коментираха за „Агрозона“ от Агенцията по храните. Хлорпирифос е бяло кристално вещество, което се влага в пестициди. То се използва в над 100 държави по света на площи от 3,4 млн. дка.

Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон и често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им), сушени плодове и сушени картофени продукти. Те са естествена съставка в почти всички вина. Наличието на пестициди е хроничен проблем при износа на цитрусови плодове от Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама