ВКС окончателно оправда всички подсъдими по САПАРД

17:20, 08 ное 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оправда окончателно Марио Николов, съпругата му Марияна Николова, Анна Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, подсъдими за финансови престъпления в размер на 7,5 млн. евро от програмата САПАРД.

Мегаделото продължи 6 години. По-рано същата оправдателна присъда постанови и Софийският апелативен съд (САС).

През есец март 2010 г. Николов, съпругата му, Шаркова, Иванов и Ангелов бяха осъдени от Софийския градски съд за измами по програма САПАРД, като Людмил Стойков беше признат за невинен. През месец септември 2012 г. САС оправда другите петима. Делото отиде във ВКС по искане на главния прокурор. През месец март 2014 . то беше върнато обратно на втора инстанция. САС отново ги оправда през месец ноември 2015 г., а година по-късно ВКС се изказа окончателно.

В мотивите на върховните магистрати се посочва, че апелативните съдии детайлно и обективно са анализирали всички данни по свързаните с делото дружества и връзките между тях, но прокуратурата не е ангажирала никакви факти за това как подсъдимите са станали престъпна група и в какво точно се е изразявала нейната дейност.

„Въззивният съд се е сблъскал с обща и абстрактна фразеология, в която присъстват обвинителни заключения, но липсват фактите, които да ги свържат с конкретно поведение на всеки от подсъдимите”, пише в мотивите на ВКС.

Силно уязвима до степен на незащитимост е и позицията на обвинението за доказаност на организаторската роля на подсъдимия Людмил Стойков. Прокурорът не е ангажирал нито един факт, който да е относим към организационна дейност на Стойков, насочена към обединяване на останалите подсъдими в престъпна група за изпиране на пари.

„Извеждането на знание за престъпна дейност единствено от факта на познанство или дори съжителство поставя в сериозна опасност разумната същност на доказването в наказателния процес”, категорични са висшите магистрати.

Срещу бизнесмена Марио Николов се води и друго дело – за документни измами по програма САПАРД, което се води в Специализирания наказателен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама