Отпускат над 420 млн. лева за наука догодина

16:49, 31 окт 16 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който се срещна с ръководството на Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия, синдикатите в науката и Националното представителство на студентските съвети, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

С 6,8% е увеличен бюджетът на БАН за 2017 г. – от 73 млн. лева на 78 млн. лева. Увеличението е повече, отколкото за висшите училища. Там средствата нарастват едва с 2,8 на сто.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Според Националния статистически институт (НСИ) разходите за научноизследователска дейност през 2015 г. са се увеличили с 27,4%, което е с 847,2 млн. лева повече. По думите на проф. Димов данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството. Той отбеляза, че увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната.

Най-много разходи през миналата година за наука са отишли в сектор „Предприятия“ – увеличението там е с 42%. Следват секторите „Държавно управление” (20,8%), „Висше образование” (5,4%) и „Нетърговски организации” ( 0,5%) .

Заетите в областта на науката през 2015 г. са 22 421 души, което е с 16% повече в сравнение с предходната година.

Научноизследователската и развойна дейност се финансира от държавния бюджет, бизнеса, други национални източници и от чужбина. За миналата година финансирането на научната дейност продължава да идва най-често от чуждестранни източници – 44 на сто. Най-голямо нарастване има при средствата за наука, идващи от сектора на предприятията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама