Над 100 кг суджук и вино на корем за гостите на село Кюлевча

13:17, 30 окт 16 25 1318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пета поредна година в село Кюлевча организират Фестивал на младото вино и пресния суджук.

Още от ранни зори народни песни и танци огласиха мегдана на селото и допринесоха за доброто настроение на посетителите.

Проведе се и традиционното пълнене на над 100 кг суджук, който ще се консумира през целия ден на фестивала. Той е домашно производство, а голяма част от продукцията е дело на кметът Веселин Тодоров, който обаче пожела кюлевчанската рецепта да остане в тайна.



„Хубавата наденица става от хубаво месо. Технологията се крие в правилното им смесване, както и в дозировката на подправките, които при нас са изцяло натурални”, обясни той.



За любителите на виното, известно и като напитката на боговете, имаше изключително голям избор - бели, червени и розови вина, които оцени жури, в което освен местни хора, влизат и специалните гости от украинското село Кулевча.



Сред тях бе и кметът на едноименното село в Украйна Михаил Попов, който изрази своето възхищение от обстановката и доброто посрещане на домакините.

Историческата справка показва, че по време на руско-турската война от 1828-1829 г. село Кюлевча е в центъра на обсадните бойни действия на руската армия срещу непревземаемата Шуменска крепост. В околността се водят сражения и руският главнокомандващ Дибич-Забалкански квартирува в селото. При оттеглянето на руските войски по-голямата част от населението емигрира в Руската империя и основава село Кулевча. Това са т.нар. бесарабски българи.



Днес, 187 години по-късно, потомци на изселилите се от прародината гостуват в шуменското с. Кюлевча, за да уважат празника и да продължат връзките между двете общности с общ корен.



Фестивала на виното и суджука ще продължи до 19-20 часа и всички, които имат нужда да оправят настроението си, да се позабавляват или просто да хапнат и пийнат, са добре дошли в Кюлевча.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама