Министър Ивайло Московски откри юбилейна плоча на жп гарата в Каспичан

12:25, 22 окт 16 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Юбилейна плоча бе открита днес в Каспичан от министъра на транспорта Ивайло Московски. Събитието е част от програмата по отбелязването на 150 години от откриването първата железница у нас Варна-Каспичан-Русе.



На жп гарата в Каспичан министър Московски пристигна в ретро вагон, а влаковата композиция бе теглена от стар парен локомотив.



Гостът бе посрещнат от кмета на града Милена Недева, началника на жп гарата, кмета на Шумен Любомир Христов, областния управител Донка Иванова, депутатът Ралица Тодорова, стотици граждани.

Членове на Национално дружество „Традиция”-Шумен и СНЦ „Крумъ Страшний” представиха възстановка на посрещането на първата влакова композиция на жп гара Каспичан преди 150 години. По онова време тя е била ключова за железопътната линия. Преди век и половина железницата дава препитание на много хора и населеното място се разраства.

На празника днес кметът на Каспичан Милена Недева изрази благодарност към всички, които градят бъдещето на българската железница.



 „Длъжници сме на железницата”, заяви министър Ивайло Московски и подчерта, че правителството има проектна готовност за ремонт на линията Варна-Каспичан-Русе. Направени са и предварителни проучвания за обновление на сградата на жп гарата в Шумен. По предварителни разчети нужните пари са в размер на около 3 млн. лева.



На празника днес в Каспичан министър Московски разгледа изложба на макети на влакове, която бе подредена в едно от помещенията на жп гарата.

След Каспичан влаковата композиция с парния локомотив и ретро вагона продължават за Русе, където ще бъде кулминацията на честването на 150-годишнината от откриването на първата железница в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама