Децата на бежанци у нас ще учат допълнително български език

23:59, 30 сеп 16 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Децата на бежанците, които са записани в детските градини и училищата у нас, ще преминават допълнително обучение по български език. Това гласи проект на Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, публикувана за обществено обсъждане в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН).

Документът е съгласуван с Държавната агенция за бежанците, с Върховния комисариат за бежанците към ООН и с неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Учениците, чийто майчин език не е българският, ще посещават часове извън училищния план по време на учебните занятия и/или през лятната ваканция – в зависимост от потребностите им. Обучението в училищата ще се провежда по учебни програми, разработени за български като чужд език.

При записването в училищата децата ще посочват завършения в родината си етап или степен на образование, профила или професията си. Ако записаните между пети и десети клас в училищата у нас не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания.

Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани към професионално образование. Целта е да не се допусне тяхното социално изключване и да не се допусне радикализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама