Не правим нищо необичайно в рамките на ООН, заяви Даниел Митов

22:16, 30 сеп 16 / Политика 25 149 Topnovini
1
 „Ние не правим нищо, което е необичайно в рамките на ООН“, заяви външният министър Даниел Митов в ефира на БНТ относно смяната на кандидата ни за шеф на световната организация. Той е категоричен, че няма външен натиск за взетото решение.

„Кристалина Георгиева вече е единственият български кандидат в надпреварата за генерален сектретар на ООН, подкрепен от правителството. Решението беше да предоставим както на България, така и на цялата източноевропейска група да има своя шанс в състезанието“, каза той.

Митов обясни, че резултатът на Ирина Бокова при последното тайно гласуване е дало основание на правителството да прецени, че няма възможности за голямо пренасочване на гласове в нейна полза.

Според него няма никакви гаранции и за оглавяването на ООН от Кристалина Георгиева. Той допълни, че всяка държава има възможността да смени кандидата си в хода на състезанието.

„България влиза като играч с нова сила. В момента вкарваме в игра кандидат, който започва да набира скорост. Не можем да си позволим да подходим безотговорно и да не поемем този риск“, допълни външният министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани