Татяна Дончева: Представянето на Ирина Бокова повиши авторитета на България

19:56, 30 сеп 16 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Смятам, че представянето на Ирина Бокова като международна кампания за генерален секретар на ООН беше много хубаво участие, което повиши авторитета  България”, заяви пред журналисти в Добрич лидерът на „Движение 21” и кандидат за президент Татяна Дончева. Тази вечер тя се срещна с граждани на Добрич в Огледална зала „Нели Божкова”.

„Спор може да има по всяка кандидатура. Просто се смени външнополитическата конюнктура. Когато тя беше номинирана, международната ситуация  беше по-благоприятна, по-спокойна, с по-нормални отношения между Великите сили. Наистина имаше място да се избира генерален секретар по матрицата „жена от Източна Европа”. Отношенията между Великите сили се ожесточиха. Вече за тях има значение кой ще е генерален секрет. От една страна като борба за влияние, но от друга, тъй като това може да се окаже важна фигура в много критични времена”, коментира Дончева.

Тя не се нае да правя прогноза за изхода от ситуацията. „Виждам, че има опасност да се наложи вето върху кандидатурата на Ирина Бокова, но смятам, че дори при такава опасност беше по-добре да се продължи с кандидата, добър или лош, без да се дава външна изява”, допълни Дончева.

Относно кандидат-президентската кампания, заяви, че тя е за това да се каже какво ще се прави. „Нашата кандидат-президентска двойка с Минчо Спасов е единствената, която може да формулира за какво й е президентската институция и какво тя смята да прави там”, заяви Дончева. И обясни, че целта е разчистване на политическото, икономическото и морално наследство на прехода, с провеждане на конституционна реформа, в която есенцията е съдебната реформа, основното от което е президентската институция за назначава и освобождава главния прокурор.  „За да може някой да носи абсолютната отговорност за това, което се случва в държавното обвинение, за това, което то прави т.е. за възстановяване на чувството за справедливост у хората”, аргументира се Дончева.

„ПП ГЕРБ е по-вероятен участник на балотажа от нас, но смятаме, че има още двама участници, които биха могли да водят борба с нас на втория тур – БСП и „Обединени патриоти”. Много ключово е в крайна сметка победител да бъде човек, който знае за какво става дума, група хора, които са екип и са проверени в трудни изпитания и са водени от чувството, че президентът е мажоритарно избран”, заяви още Татяна Дончева пред журналисти.







Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама