От 1 октомври затварят две детски градини в община Добричка

20:27, 29 сеп 16 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 октомври детските градини в селата Росеново и Ломница ще бъдат закрити. Решението взе на заседанието си днес Общинския съвет на Община Добричка.

И в двете детски градини броят на децата е по-малък от изисквания по наредба минимум от 12 деца.

В забавачницата в село Росеново се грижат за петима малчугани, а в Ломница – за 8.

Кметовете на двете села изразиха становища против закриването.

Зам.-кметът Илдъз Юнус посочи, че високата безработица в малките населени места кара хората масово да емигрират и това е причината децата да намаляват.

Кметът инж. Тошко Петков припомни, че субсидията за образование е намалена с 479 000 лева. Той посочи, че за малчуганите от двете детски градини има осигурен транспорт до близките села, но не ясно дали родителите ще са съгласни децата им да пътуват. Той увери, че на този етап няма нужда от закриване на други детски градини. Не е изключено обаче такова решение да се наложи през следващата година.

Днес Общинският съвет прие втората част на Наредба № 4 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Направени бяха изменения в Наредбата за определяне размера на местните данъци. Отпуснати бяха по 500 лева на два самодейни състава за участието им в Международен фолклорен фестивал във Виена и Будапеща от 4 до 8 ноември. Това са ансамбъл „Здравец“ при народно читалище „Напредък-1942 г.“ в село Дончево и Група за автентичен фолклор при народно читалище „П. Р. Славейков-1942 г.“ в село Бранище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама