Ето как проверяват за нелегални мигранти около "Лъвов мост" (снимки)

16:54, 29 сеп 16 25 857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продължават регулярните проверки на мигранти около Лъвов мост в София, видя репортер на София Topnovini.bg. В последните седмици след поредицата големи акции на органите на реда срещу нелегални бежанците в района техният брой намаля. Сега те идват на приливи и отливи. Граждани се оплакват, че те вече търсят къде да спят между блоковете или лягат на групи по тротоарите в района.

Около 16.00 ч. група от 12 мигранти, на видима възраст между 10 и 18 години, с големи раници на гръб, бяха проверени от патрул на Гранична полиция. Когато служителят на МВР се приближи към тях, най-малкият от групата, остави раницата си и пред очите му си тръгна. Полицаят само го изгледа без да каже нищо. През това време на 50 метра друга група от 7 мигранти чакаха на тротоара по бул. "Княгиня Мария Луиза" в посока Централна автогара. Те с интерес следяха какво се случва на моста.



На място дойде и втора кола, от която слезе друг полицай, който да провери останалите мигранти, седнали по пейките и на тревата до моста. След близо 15 минути групата от 12 души пое по своя път. Полицаят обясни, че всички са имали документи. По думите му, въпреки крехката възраст, на децата бежанци им се дават документи за пребиваване.



Ситуацията с децата бежанци е един от наболелите въпроси за институциите у нас, тъй като при влизане през границата в България мигрантите не могат да докажат дали са роднини или не, тъй като нямат документи. Практиката е лицата под 18 години да се вписват към по-възрастен мигрант, който пък се представя за техен роднина или настойник. Омбдусманът Мая Манолова повдигна наскоро тази тема, както и редица НПО-та, защото по този начин децата стават често жертва на трафик, насилие или биват заставяни да проституират.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама