Дунавските общини от България и Румъния разработват съвместен проект за борба с комарите

16:00, 29 сеп 16 25 806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес бе представен съвместен българо-румънски проект "Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния-България". На срещата с медии присъстваха представители на Асоциацията на дунавските общини "Дунав", кметовете на общините Белене, Силистра и Тутракан, зам.-кметът на община Русе д-р Страхил Карапчански, представители на партньорски организации от Румъния.

Основната цел на проекта е значително да се подобри превенцията и управлението на риска от прекомерна популация на насекоми в трансграничния регион чрез разработване на съвместно институционализирано партньорство. Предвижда се формулирането на устойчива българо-румънска политика за управление на риска, базирана на експертиза и технологични достижения, с ясни ангажименти на компетентните институции, както и с приемането на механизъм за актуализация и усъвършенстване на съвместните дейности.

Изпълнителите по проекта коментираха, че ще се работи и по законодателни инициативи, ще се проучват и добрите практики в други европейски страни, които вече са решили подобни проблеми. Ще се търси сътрудничество и със специалисти еколози, за да се намали или елиминира влиянието върху полезни насекоми като пчелите. 

Като краен резултат се очаква да бъде синхронизирана борбата с насекомите, предимно комари, която през последните години е неефективна заради липса на координация при пръскането на дватя бряга на реката. Освен това ще се търсят и иновативни методи за борба с насекомите, като популации на водни кончета (които унищожават ларвите на комарите), или други полезни биологични вектори. Предвидена е и координация с институциите за опазване на специфични защитени територии като влажните зони и блатата, които се явяват естествен развъдник на множество насекоми. 

Водещ партньор по проекта е Асоциация на дунавските общини "Дунав", като партньор ще бъде и румънската фондация "Жива природа". Общият бюджет е 1 347 194 евро, от които 1 145 115 евро съфинансиране от ЕФРР, и 175 135 евро от държавните бюджети на България и Румъния. Бенефициентите ще допринесат със собствен принос от 26 943 евро. Очаква се дейностите да приключат през февруари 2018 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама