Обвиняват пловдивчанин, убил 19-годишно момиче заради преминаване с висока скорост на чревен светофар

12:24, 29 сеп 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Михаил М., на 22 г., за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение, като по непредпазливост е причинил смъртта на 19-годишната си приятелка.

На 12 юни 2015 г. Михаил М. се движел по бул. „Източен“ в гр. Пловдив с лек автомобил, марка „Сеат Толедо“, в посока към кръстовището на бул. „Княгиня Мария Луиза“. С него била приятелката му, която пътувала на предната седалка. Колата се движела със скорост около 94 км/ч. В този участък платното за движение се състояло от четири пътни ленти, предназначени за продължаващите напред автомобили и за завиващите наляво и надясно. Обвиняемият имал намерение да продължи маршрута си направо по бул. „Източен“ в посока към стадион „Христо Ботев“. Преди още автомобилът му да достигне кръстовището, светещата дотогава зелена светлина на светофара, регулиращ движението по участъка, се сменила с жълта, а след това и с червена, въвеждаща забрана за преминаването. Независимо от това, обвиняемият решил да премине през кръстовището, като разчитал, че чрез високата скорост ще избегне възможен инцидент. В този момент, колата му бил ударена от завиващ наляво лек автомобил, марка „Рено Еспейс“. Лекият автомобил, управляван от обвиняемия, се завъртял и се ударил в електрически стълб на тротоара, от което купето се деформирало. На място пристигнали аварийни екипи, които успели да отворят предната лява врата и извадят водача и пътничката. 19-годишното момиче е била откарана в болница, където, въпреки проведена спешна операция, починала от остра кръвозагуба.

Според назначената авто-техническа експертиза основна причина за пътния инцидент е навлизането на водача на лекия автомобил „Сеат Толедо“  в кръстовището по начин и в момент, когато това не е било безопасно – на червен сигнал на светофара. Според вещите лица, той би имал техническа възможност да избегне удара с лекия автомобил „Рено Еспейс“, чрез безопасно екстрено спиране при движение със скорост 50 км/ч., позволена за населените места, но е управлявал автомобила си със скорост около 94 км/ч. По делото са били разпитани 12 свидетели и приобщени заключенията на назначените експертизи.  

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Михаил М. е обвинен, е от 2 до 6 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама