НЕК няма да обжалва решението на арбитража за АЕЦ "Белене"

10:22, 29 сеп 16 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
НЕК няма да обжалва решението на арбитража за "АЕЦ Белене". Това става ясно от публикуваното на сайта на Министерски съвет становище на Международното адвокатско дружество "White and Case". Във сряда вечерта премиерът Бойко Борсов поиска от кантората  представляваща интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд в Женева за оборудването на АЕЦ "Белене".

Припомняме, че България беше осъдена да плати на "Атомстройекспорт" 530 млн. евро за произведеното оборудване на спрения проект АЕЦ "Белене".

В становището се казва, че основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени и швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. "Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече", се посочва в текста.

Също така се обяснява, че заради установени технически, аритметически и печатни грешки на 15 юли 2016 г. НЕК е подала искане за коригиране на решението, а по някои въпроси  е поискала и тълкуване. Четири от седем искания за корекции са приети и одобрени от съда.

От фирмата отбелязват, че е вероятно руската фирма да започнал дело за принудително изпълнение на решението на арбитража по силата на Нюйоркската конвенция за изпълнение и признаване на чуждестранни арбитражни решения. От това ще последва, че български съдия, на когото е представено решението, следва да го приведе в изпълнение спрямо активите на НЕК в България. Адвокатите посочват, че е малко вероятно НЕК успешнп да обжалва подобно искане от руската компания.

Има и още една възможност, "Атомстройекспорт" да се опитат и да поискат принудително изпълнение на решението в друга държава, в която НЕК има активи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама