Теменужка Петкова: Трябва да платим и да търсим инвеститор за АЕЦ "Белене"

08:54, 29 сеп 16 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арбитражният съд е осъдил НЕК не защото проектът АЕЦ "Белене" е спрян през 2012 г., а защото през 2008-а е поръчано на "Атомекспортстрой" да изработи оборудването.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова коментира в ефира на bTV във връзка с вчерашното становище на адвокатската кантора "Уайтън чейс" по казуса. Според нея сега трябва да платим и да търсим инвеститор да реализира "Белене", защото това бил най-изгодният вариант.

"Ако проектът не беше спрян през 2012 г. вчера нямаше да обсъждаме въпросите в парламента каква да бъде възмездната финансова помощ на НЕК - дали да бъде милиард и 268 хиляди или милиард 270, а щяхме да говорим за десетки милиарди. Така че този проект трябваше да бъде спрян, защото българската страна, НЕК никога не са притежавали ресурс, който да им даде възможност да изградят този проект. Той струва 20 млрд лева", заяви още министър Петкова.

"АЕЦ "Белене категорично не трябва да се строи", е коментарът на бившия икономически министър Трайчо Трайков. Според него ако тръгне да се търси инвеститор, той може да дойде само от руската страна. "В хода на преговорите за плащане на тези пари, в хода на процедурата трябва да бъде договорено съдействието на руската страна при използването на това оборудване в друг проект. Платим ли и след това ги търсим - край, изпуснали сме ги и трябва да търсим инвеститор. А инвеститор няма да дойде просто така", заяви г-н Трайков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама