Представиха в Шумен стратегията за насърчаване на иновациите

11:43, 28 сеп 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основните моменти в иновационната стратегия за интелигентна специализация бяха представени днес на среща в Областната управа в Шумен. Представители на общинските администрации, на бизнеса и академичната общност получиха информация за направленията, заложени в документа.

Стратегията е разработена от Министерството на икономиката и целта е да се стимулират иновациите в 4 основни области- мехатроника, информатика, биотехнологии, нови технологии и индустрии, каза експертът от Министерството на икономиката Стефан Узунов. Той уточни, че направленията са по-широко дефинирани, за да могат повече български фирми да открият тях своята дейност и област за развитие.

Според статистическите данни, в рамките на ЕС България е на предпоследно място в иновационната система за 2016 г. „Ние сме в групата на така наречените „плахи иноватори”, изпреварваме само Румъния”, допълни Узунов.

В същото време обаче страната ни е на 16-то място в света по създадени условия за иновации, като изпреварва по поти показател 21 страни-членки на ЕС. Една трета от българските фирми са иновативни, показва статистиката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама