С обичай по правене на вино в Шумен отбелязаха Световния ден на туризма
15:41, 27 сеп 16 / Култура
25
657
Шрифт:
Фолклорна група от Народно читалище „Съгласие 1882” от Осмар пресъсздадоха жива картина на гроздобер, мачкане на грозде и получаване на шира, която след ферментиране се превръща във вино.
До днес село Осмар се слави със добрите си сортове лозя и хубавите ароматни вина. Славата на Осмарския пелин отдавна е надхвърлила границите на България.
Преди години селото е наброявало 1000 жители, но по време на гроздобера там са се стичали над 6000 души от цялото Лудогорие, за да се прибере навреме гроздовата реколта. По онова време дори най-бедните домакинства в селото са правели поне по 2000 литра вино, спомнят си днес старите жители на Осмар. На разноски на селото човек от Осмар се изпраща да учи в Германия технологиите на производството на вино.
И днес рецептата за Осмарския пелин се пази ревниво. Знае се обаче, че за сладкото вино се подбират специални сортове грозде, а сокът ферментира примесен с 40 билки. Те също се пазят в тайна от баш винарите в селото.
Добави коментар