Северняшкият ансамбъл ще почете с концерт 88-годишнина от рождението на маестро Иван Вълев

07:46, 26 сеп 16 / Култура 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Северняшкият ансамбъл ще отбележи с концерт на площад"Възраждане" в Плевен 88-та годишнина от рождението на своя основател маестро Иван Вълев. Празничният спектакъл ще се състои на 27 септември /вторник/ вечерта. При лошо време вместо на площада ще се проведе в зала "Катя Попова", уточниха организаторите..

Ансамбълът ще изпълни класически обработки на Иван Вълев на народни песни за акапелно изпълнение от женски хор като "Тъкала ли си, момина мале" и "Неранза". Ще прозвучат творбите му за солисти, хор и оркестър, както и незабравими до днес музикално-танцови картини за хор, оркестър и танцов състав.

За да почетат годишнината,  ще гостуват и любителски състави, ръководени от бивши изпълнители от ансамбъла, както и известни негови солисти от миналото като Надка Томова и Димитър Димитров.   Маестро Иван Вълев от 1961 година в продължение на 31 години  е главен художествен ръководител и диригент на хора на Северняшкия ансамбъл. Носител е на високи държавни и обществени отличия, между които "Златна лира" и "Кристална лира". 

С този концерт Северняшкият ансамбъл приключва националното си турне по случай Европейските дни на наследството, което започна от Плевенската панорама и премина през Пловдив, Карловско, Хасковско и София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама