С нова лаборатория Техническият факултет на ШУ посрещна своята 10-годишнина

12:39, 19 сеп 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лаборатория „Програмиране на Siemens контролери” отвори врати днес в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”. Новата придобивка е към Факултета по технически науки към висшето учебно заведение и съвпада с 10 години от основаването му.



Лентата на модерната лаборатори прерязаха Теодор Маринов, ръководител направления „Дигитализирано производство, процесни индустрии и задвижвания в „Сименс-България”, председателят на Надзорния съвет на фирма „Алкомет” Фикрет Индже, ректорът на ШУ проф. Георги Колев и деканът на Факултета по технически науки проф. Иван Цонев.

В кабинет „Ситуационен център за управление на кризи и бедствия” ще се обучават студенти в професионално направление „Национална сигурност”. Там ще се решават задачи, свързани с преодоляване на природни бедствия, аварии, пожари и терористични заплахи.

Кабинет „Програмиране на Siemens-контролери” е предназначен за подготовка на студенти в специалност „Компютърни технологии за автоматизация на производството”. В него те ще се учат да програмират контролери за управление на цифрови програмни машини и цехове в съвременното машиностроене, в логистични центрове и малки фирми. За този кабинет фирма „Siemens” е дарила шест контролера от серията „Simatic” на обща стойност 22 хил. лева.

Кабинетът е създаден и с помощта на „Алкомет” АД. Фирмата помогна за развитието на учебната среда на контролерите. За целта „Алкомет” АД спонсорира Шуменския университет с 10 хиляди лева.

Сградата на лабораторията е изградена със средства на висшето учебно заведение.

Оборудването е закупено с пари от бюджета на Факултета по технически науки.

И в двата кабинета има изградени компютърни мрежи по технологията „тънък клиент”. „По тази технология се създават съвременни индустриални компютърни мрежи, при които работните места са евтини терминални устройства и включват клавиатура, монитор и мрежово устройство, а основният изчислителен процес се извършва в сървър с огромни апаратни и информационни ресурси. Той се клонира и създава десктоп на толкова клиенти, колкото терминални устройства са включени в мрежата”, обясни деканът на Факултета по технически науки проф. Иван Цонев. Той благодари на ректорското ръководство на ШУ и дарителите.



При откриването на лабораторията Фикрет Индже отбеляза, че липсата на квалифицирани кадри продължава да е проблем на българската индустрия. „Очаквам модерните кабинети да помогнат за създаването на подготвени кадри за нуждите на местната промишленост”, каза  Фикрет Индже.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама