Около 1 000 първокласници ще има тази година в област Търговище

07:24, 15 сеп 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
980 първокласници ще прекрачат за първи път прага на училищата в област Търговище днес. Това сочат предварителните данни на  Регионално управление на образованието на база справки на учебните заведения от края на месец август.

Очаква се броя на най-малките ученици да се увеличи до около 1000, съобщи Витан Витов старши експерт по начално образование. Цифрата е почти същата като през миналата учебна година.

Най-много първокласници ще има Второ средно училище в областния град. Там ще приемат пет паралелки с общо 120 деца. В Омуртаг три класа от първолаци ще има в Първо начално училище, в Попово - две паралелки открива Основно училище "Любен Каравелов", а в Опака и Антоново по един клас ще имат средните училища.

През новата учебна година в областта няма закрити учебни заведения, съобщи Витов. Част от селските училища обаче изпитват все по-голяма трудност с формирането на паралелки. Така например в селата Драгановец и Трескавец на чина ще седнат само по двама първокласници. Има и други селски школа, където най-малките ученици се броя на пръстите на едната ръка.

По повод началото на новата учебна година Началникът на Регионално управление на образованието Дарина Димитрова отправи поздрав към своите колеги, учениците и родителите.

"В деня с най-много цветя, усмивки и надежди, в деня, в който българските училища за пореден път отварят вра ти, Ви поздравявам с началото на учебната 2016/2017 година. Пожелавам Ви да умножим стореното до днес, да съхраним ентусиазма и готовността си достойно и отговорно да приемем новите предизвикателства и изпълним мисията си! 

Здраве, професионализъм и оптимизъм през новата учебна година на всички, ангажирани с обучението и възпитанието на децата и учениците от област Търговище, а на учениците, включително и тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг - воля, упоритост и високи резултати в обучението", се казва в обръщението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама