Рекорден добив на пшеница у нас - 5,6 млн. тона за година

23:59, 31 авг 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България отчита най-високото производство на пшеница от 1980 г. насам - 5,6 млн. тона, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Средно у нас добиваме 494 кг пшеница на декар. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг от декар. След това се нареждат областите Добрич – 563 кг, Разград – 556 кг, и Русе – 551 кг.

По думите на земеделския министър качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното. 43% от реколтата за 2016 г. е с качество, което напълно удовлетворява изискванията на мелничарския отрасъл за производство на брашна за хляб и хлебни изделия.

6,6 млн. тона пшеница в наличното количество в момента заедно с остатъка от миналогодишната реколта, отчете Танева. Малко повече от 2 млн. тона от тази реколта пшеница отиват за вътрешно потребление и за осигуряването на фуража.

В същото време обаче цената на пшеницата остава ниска. Според данните за месец юли тя е средно с 15% по-ниска от същия период за 2015 г.

Очаква се обаче цената да се покачи, показва тенденцията в международните стокови борси. „През март следващата година се надяваме тя да стане устойчива и производителите да получат и по-добра цена“, добави Танеева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама