Министерството на туризма учредява годишни награди

19:00, 31 авг 16 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на туризма учредява Годишни награди в туризма. Целта на конкурса е да насърчи развитието на българския туризъм чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации, повишаване на конкурентоспособността и качеството на туристическата услуга. Конкурсът ще стимулира и въвеждането на иновативни практики в отрасъла с цел постигане на по-висока ефективност в предлагането на туристическите услуги.

Идеята е всяка година надпреварата да даде възможност на участниците в индустрията да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт. Предвижда се победителите в Годишните награди в туризма да се оценяват в няколко основни категории. Разработва се и специална методология, като основната цел е да бъдат заложени ясни критерии за оценка със съответния набор от количествени и качествени показатели и измерители, по които ще се избират най-добрите във всяка отделна категория.

„Още със създаването на Министерството на туризма за нас беше много важно да намерим най-добрия начин, за да отдадем заслуженото на всички участници в туристическата индустрия, на всички организации, свързани с туризма, които полагат усилия за развиването на успешен туризъм в България. Смятам, че Годишните награди в туризма са именно онази форма, която ще отличи най-добрите, ще създаде необходимата конкуренцията в сектора и така ще успеем да предоставяме на българските и чуждестранните туристи още по-добър и качествен туристически продукт. Амбицията ни е да превърнем тези награди в традиция”, каза министър Ангелкова.

В Годишните туристически награди ще има специална категория, в която ще бъде отличена най-добрата туристическа атракция. За награда ще могат да кандидатстват всички видове туристически атракции. Кандидатурите ще бъдат оценявани, като бъдат взети под внимание приходите от основната туристическа услуга, броят на посетителите през активния сезон, рекламата на атракцията, достъпност до нея и др. Отличие ще получи и най-доброто туристическо събитие, като тази категория е за организатори на туристически събития, провеждани в рамките на определен период от време – карнавали, фестивали, чествания, празници, вкл. и бизнес и научни събития по други форуми, свързани с туризма. Отново апликациите ще бъдат оценявани по определени показатели, сред които брой на посетителите, приходите от продажба, избраният подход за маркетинг и реклама и др. Учредява се и награда за туристически организации, които произвеждат или приготвят висококачествени продукти, или предлагат изживявания, които съхраняват обичаите и/или фолклора. Условието е да бъдат използвани местните традиции и ресурси и по този начин да се допринася за дългосрочното и устойчиво развитие на съответния регион.

Туроператори, туристически агенти, екскурзоводи, транспортни фирми, туристически комплекси ще могат да подават кандидатури за награда в категорията „Специализиран туризъм“. Обхванатите видове туризъм ще бъдат културно-исторически; балнео, СПА и уелнес; еко и селски; винен и гурме; конгресен и събитиен; голф, приключенски и др. Ще се оценяват икономическите показатели, качеството на обслужването, използването на маркетинга и рекламата за популяризирането на конкретния вид туризъм и др. Различни представители на туристическата индустрия ще могат да кандидатстват и за награда в категория „Иновация“, която ще е насочена към иновативни подходи, услуги, продукти, технологични решения и концепции. Оценките ще са на база концепция, ефект от иновацията и др.

Годишна награда в туризма ще получи и най-добрата туристическа дестинация. Кандидатурите ще бъдат разглеждани и оценявани според наличие на разработена и внедрена стратегия за устойчиво развитие, начина, по който се управлява дестинацията, достъпност до съоръженията за хора с увреждания и със специални нужди, както и на база икономически критерии. Специалната награда ще бъде „Изборът на българите”, които онлайн ще могат да избират своето любимо място между съществуващите туристически обекти в България.

Награда ще бъде учредена и за най-добър туристически блог и интернет страница, свързана с туризма. Критериите ще са за визия, цел, съдържание, брой посетители, среден брой публикации на месец и др. Всички блогъри-любители ще могат да подадат своите апликации. А при избора на най-добрата интернет страница ще се взимат предвид техническите критерии за оценка - брой уникални посетители, брой коментари и споделяния на публикация и др. Най-добрият журналистически текст с предмет туризъм също ще получи награда. Категорията е предназначена за журналистически публикации в печатни и/или електронни издания по темата туризъм и/или развитието на туризма в България. Статиите ще бъдат оценявани по креативен подход, познания и анализ по темата и др.

Представителите на местната власт също ще бъдат номинирани в Годишните награди в туризма в категориите: община, която най-добре/най-успешно е усвоила европейски средства за развитие на туризма и туристическите обекти; община, която най-добре/успешно е инвестирала средства за развитие на туризма и туристическите обекти; община с най-голям принос за развитието на планински, морски, културно-исторически, СПА, специализиран, поклоннически туризъм и др.; община с най-голям брой събития и инициативи в областта на туризма, вкл. и участие на международни събития; община с най-голяма събираемост на туристическия данък.

Предвижда се всички категории, заедно със специален модул за подаване на апликации за участие, да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма в началото на октомври 2016 г. Предвижда се и учредяването на Обществен съвет към Годишните награди в туризма, в който ще участват изявени специалисти от медиите, туристическия бранш, академичната общност и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама