Ryanair съветва държавата: Изберете концесионера с най-ниска оферта

18:35, 31 авг 16 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нискотарифната авиокомпания Ryanair посъветва управляващите у нас да изберат най-евтиният концесионер на летище София, който ще увеличи пътникопотока, а не такъв, който ще даде най-високата цена.

„Надявам се българските отговорни мъже, когато решават на кого да дадат на концесия летището в София, да проучат как стоят нещата с летищата в Грузия, Албания, Германия, Гърция. Там се повишиха таксите за пътниците и пазара стагнира“, коментира търговският директор на Ryanair Дейвид О'Брайън евентуалните последствия за икономиката ни от избора на концесионер, предаде репортер на София Topnovini.bg.

От транспортното министерство очакват да получат 1,2 млрд. лева за 35 години, от които половината като първоначална вноска. Дейвид О'Брайън вече изрази притесненията си, че заради твърде високата първоначална цена ще бъдат вдигнати летищните такси, което ще доведе до свиване на авиопазара.

Ирландският превозвач вече е сезирал Европейската комисия (ЕК) заради неправомерна държавна помощ, която държавата предоставя на местния превозвач “България Ер”, собственост на холдинга “Химимпорт”. „Искаме всички, които кацат на летището в София, да си плащат таксите, както ние го правим“, каза О'Брайън. От Ryanair са изпратили жалбата до ЕК през месец май, „което означава, че ще чакаме 10 години, за да ни обърнат внимание“, пошегува се търговският директор на авиокомпанията.

Ryanair ще открие новата си база в столицата на 6 септември. Самолети на компанията ще летят от София до Атина, Барселона, Баден-Баден, Берлин, Бирмингам, Брюксел, Кастейон, Кьолн, Дъблин, Айндховен, Глазгоу, Хамбург, Ливърпул, Мадрид, Меминген, Милано, Рим, Стокхолм, Тревизо, Лондон. Очаква се маршрутите да привлекат 1,6 млн. клиенти годишно и да осигурят 1200 работни места на летище София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама