Бургазлията Светлан Кичиков встъпи в длъжност като шеф на „Гранична полиция“

16:54, 31 авг 16 25 1218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлията Светлан Кичиков днес официално встъпи в длъжност директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. Той беше представен пред ръководния състав на службата от главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. На представянето присъстваха заместник-министър Филип Гунев и заместник главният секретар гл. комисар Георги Арабаджиев, съобщиха от МВР.

Оценката на международните партньори за работата на главен комисар Кичиков е много висока, изтъкна зам.-министър Гунев, припомняйки участието му като командир на българския граничен полицейски кораб в операцията на Агенция Фронтекс „Посейдон“ в Егейско море в началото на годината.

Главният секретар подчерта, че от ръководния състав на ГД „Гранична полиция“ се очаква не само компетентност, но и активност, инициативност за справяне с ежедневните предизвикателствата пред службата.

Главен комисар Светлан Кичиков е роден на 29 август 1967 г. в Бургас. Завършил е магистратура във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна през 1990 г. Две години е помощник-командир на кораб във Военноморските сили. Професионалният му стаж в МВР започва на 1 септември 1992 г. и 24 години е свързан с охраната на българската черноморска граница. Заема различни ръководни длъжности в базата „Гранични полицейски кораби“ към РДГП-Бургас, а от 12 март 2012 г. е неин началник. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 31 август 2016 г. е преназначен на длъжност директор на ГДГП.

Кичиков наследява на поста комисар Антонио Ангелов, който заедно със заместника си комисар Йотко Андреев подадоха оставки на 15 август. Повод за това стана сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната с фирмата "Еделвайс 0707" на Григор Тошков Григоров. Срещу него има повдигнати обвинения за трафик на мигранти, след като по-рано тази година е бил спрян на пътя Резово – Бургас, шофирайки автобус с 65 чужденци без документи за самоличност. По време на разследването фирмата му е спечелила търга, като дори автобусът, с който трябва да превозва вече легално заловените мигранти, е същият, с който Григоров е бил задържан през юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама