Московски предлага професия "Приложен програмист" за ученици от 9-и до 12-и клас

23:28, 30 авг 16 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се въведе професия "Приложен програмист" за ученици от 9-и до 12-и клас. Това е предлага министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Той е изразил подкрепата на министерството за проекта на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ за качествена учебна програма, която да допринесе за справяне с острия недостиг на кадри в софтуерната индустрия.

Министър Московски е подписал писмо до Националната агенция за професионално образование и обучение за вписване на новата професия и за разработване на държавен образователен стандарт за нея.

Инициативата на БАСКОМ предвижда квалификацията, както и финансирането на обучителните центрове и учителите да се осигурява от Министерството на образованието и науката, а учебното съдържание - от асоциацията.

Първите курсисти могат да се реализират като младши/приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. учениците, включени в обучение за квалификация "Приложен програмист", ще достигнат 6000 на година.

Учениците ще могат да продължат висшето си образование в произволна област, като едновременно с това работят като младши програмисти с ограничено работно време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама