Бедствие в Тополовградско, евакуират хора заради пожар, затвориха пътища

22:12, 30 авг 16 25 865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пожарът край тополовградското село Българска поляна се разраства. Пламъците са на метри от къщите. Това наложи тази вечер 50 души да бъдат евакуирани. Нощта ще изкарат в болницата и кметството.

Огнената стихия тръгна преди 8 часа. В момента гори борова гора. По груби изчисления пламъците са обхванали 10 000 дка. Фронтът на пожара се разгръща и вече върви в две посоки: от Българска поляна към село Черепово, община Харманли и от Българска поляна към Главан, община Гълъбово, съобщиха от Областна администрация Хасково.

„Усилията на всички противопожарни екипи и институции са насочени към спасяване на село Българска поляна. Хората в момента са в безопасност, но евакуацията  на живеещите в 20-те крайни къщи беше наложителна”, съобщи Областният управител на Хасково Станислав Дечев.



Операцията по овладяване на стихията ръководи директорът на РД ПБЗН Хасково Николай Вълчев. По думите му положението е изключително трудно, защото теренът е недостъпен. Очакванията са, че с падане на температурите през нощта огънят ще намалее.

Община Тополовград обяви бедствено положение. Пътните отсечки  Тополовград – Българска поляна и Главан-Голямата звезда са затворени за движение.

Ситуацията е критична. Евакуираните хора са успели да вземат документите си.

Предполага се, че бедствието е тръгнало при разчистване на пасище. Установено е, че трактор е работил в района. Смята се, че искрата е тръгнала след удар на метал в камък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама