Център за почасово предоставяне на услуги се изгражда в Община Добричка

16:22, 30 авг 16 25 660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Добричка се изгражда по проект, финансиран по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Той бе представен на пресконференция днес.

Кметът Тошко Петков посочи, че със стартирането на договора стартираха и дейностите, заложени в проектното предложение. С негова заповед е сформиран екип за управление на проекта в състав ръководител - Даниела Тодорова - началник отдел "Европейски проекти и програми и икономическа политика", координатор Добринка Петрова и счетоводител Петя Славова. С проекта ще бъдат обхванати около 70  потребители - 60 души с увреждания, в това число 13 деца и 10 потребители над 65-годишна възраст, които са в невъзможност да се обслужват сами. По този проект  за потребителите ще се грижат 26 лични асистенти, които ще се грижат за един потребител, тези, които са в най-тежко здравословно състояние, 8 асистенти ще обслужват до трима потребители и 10 домашни помощници, които ще обгрижват по двама потребители. 

Общата стойност на проекта е 499 656,37 лева. Той ще се изпълнява в продължение на 18 месеца - от 14 юни 2016 г. до 14 февруари 2018 г.



Целта на проекта е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение в община Добричка, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни почасови услуги за социално включване в общността и в домашна среда.

В зависимост от индивидуалния план и след подаване на заявка до Центъра в периода 18 месеца на всеки потребител ще бъдат предоставяни почасови услуги. Ще се предлагат услуги за лична помощ, услуги за комунално-битови дейности, здравни услуги, както и услуги в подкрепа на социалното включване на потребителите.

Лични и социални асистенти, домашни помощници, медицински сестри ще поемат грижите за хора от общността в различни направления - при поддържане на личната хигиена,вземане на лекарства,медицински прегледи, мерене на кръвно, придружаване до здравни заведения и други, поясни ръководителят на проекта Даниела Тодорова.Служителите в центъра ще помагат и при пазаруване, почистване на жилищата,ще съдействат за дребни битови ремонти,ще извършват административни услуги и плащания.Потребителите ще могат да разчитат на центъра и когато им се наложи да пишат писма, заявления до институции и при други социални контакти.

Даниела Тодорова посочи, че са подадени 154 заявления от потребители са постъпили и 86 от хора, които искат да ги обгрижват като личен асистент, социален асистент, домашен помощник. Основно са пожелали услугата личен асистент, хора с тежки увреждания, с ТЕЛК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама