Младеж от Царево стана най-добрият математик в престижен университет в Бостън

14:16, 29 авг 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В края на първата година от обучението, Иван Ценов от Царево бе обявен за най-добрия математик в един от най-престижните университети в Бостън, Америка. Наградата си, на името на Мартин Гутенберг, той получи след като е бил номиниран от професорите в катедра Математика в университета.

Иван е забелязан измежду останалите 8000 студенти, тъй като си е поставил амбициозната задача в рамките на четирите години от обучението си да завърши две бакалавърски степени- по математика и квантова физика плюс магистратура по математика. Още от втория семестър на първата година от обучението си Иван е взел един от най-трудните курсове от магистърската степен с  най-високата оценка А+. Вписан е в почетната листа на университета за високи академични постижения.

Разказва, че стимул да се занимава по-задълбочено с математиката получава след 3-ти клас, когато получава първата си двойка точно по математика и не може да се примири с това. В пети клас кандидатства в математическата гимназия в Бургас, където е първи  по резултат сред учениците. Успоредно с това изучава пиано в музикалното училище в Бургас. В 6-ти клас влиза в Националния отбор по математика и се явява на световно математическо състезание в Тайланд, откъдето се връща с бронзов медал. Печелил е награди и от множество национални и регионални математически състезания и музикални конкурси. Свирил е на много сцени и в Европа, както и в сградата на ООН във Виена. След 7-ми клас кандидатства в Американския колеж в София, където печели почетната Обербауер стипендия. След 12-ти клас е приет отново с пълна стипендия в университета Тафтс в Бостън след положени 6 изпита с максимален резултат.

Обича Царево и независимо, че се е обучавал в Бургас, София, а вече и в Бостън , се гордее с родния си град и на всички нови приятели препоръчва да дойдат и да усетят уникалността му. При кандидатстването в университета е трябвало да напише 2 есета. И двете са свързани с Царево. Тук се събират цялото семейство и прекарват най-хубавите си моменти заедно. Много обичат да свирят с баща си  и тук с усмивка казва, че се извинява на съседите си, ако някога ги е притеснил с пианото или с китарата. С носталгия говори за любимия си дядо Никола, на когото мисли, че дължи наследствените си  способности като математик.

През всяка ваканция си идва в Царево, среща се с приятели. Радва се на всичко, което променя града към добро.

Преди 2 години по своя инициатива провежда безплатен летен курс  в Царево за деца с интереси към математиката. Впечатлен е, че  въпреки че е по време на ваканцията, курсът се посещава от около 20 деца.

„Бяха много будни и интелигентни деца, идваха с желание и дори в края на курса ми подариха сувенири- чаша и бележник с надписи „Царево“ Пазя си ги“- казва с усмивка Иван. Мисли, че това е един добър начин да се помага на младите хора в България.

Младежът иска занапред да се занимава с наука. Още от следващата година ще работи изследователска работа с един от професорите и вече има предложение.

Иван Ценов е първият жител на Царево, който получи от кмета почетния плакет на Общината. Той се връчва за изключителен принос, свързан с популяризирането на името на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама