Висококачествено телешко от собствена сертифицирана ферма предлагат в Албена
08:18, 19 авг 16
25
1717
Шрифт:
“Black Angus” и “Galloway” са двете породи, от които се произвежда най-висококачественото телешко месо, обясни Райчо Данчев – зоотехник в „Еко Агро“. Във фермата животните се отглеждат свободно и пасищно, без лекарства и антибиотици, без хормони на растежа, с биологично сертифицирани фуражи собствено производство и свободно отглеждане на животните в естествената им среда
Компанията затваря целия цикъл на производство – от отглеждане на фуражите, през отглеждане на животните – тяхното раждане, угояване до коленето, посочи Данчев. Животните се отглеждат екстензивно – с храна, която има средни хранителни стойности и спазва европейските технологии. С такава храна животните се угояват за по-дълъг период от време и качват килограми по-бавно, но месото им е по-висококачествено, което е антистрес, тъй като животните са отглеждани хуманно. Животните се хранят без концентриран фураж, само с люцерна, сено и силаж.
В момента във фермата има 91 животни. Фермата съществува от 2014 г. Животните за разплод са внесени от ферма, която е най-добрата в Австрия. Тя също е сертифицирана и е една от най-добрите в Европа. Във фермата на „Еко Агро“ следват технологиите, които прилага собственикът на австрийската ферма. Той споделя, че дори и вегетарианците са започнали да консумират телешко месо, но само такова, което е от неговата ферма, сподели Данчев.
Специфичното за тези две породи е, че те могат да се климатизират в почти всички точки по света много бързо. Издържат на температури от минус 40 до плюс 40 градуса. През зимата животните от фермата са издържали на вятър със скорост 55 км/ч и температура от минус 20 градуса.
Месото на породата “BLACK ANGUS” е много крехко и вкусно, добре мраморирано, което спомага за по-добрия вкус. Има вкус, който е характерен само за тази порода. Най-голямата отлика е, че месото съдържа мастни киселини като Омега 3 и Омега 6, които се съдържат в сьомгата.
Засега продуктите от фермата се консумират само в курорта Албена, но целта е занапред да започнат да се предлагат и на републиканския пазар. В България, според Данчев, все още няма традиции хората да използват телешкото месо, но то все по-сериозно навлиза и на трапезата на българина.
Добави коментар