Демонстрират електрически мотоциклет в Стара Загора

12:49, 15 авг 16 / Общество 25 142 Topnovini
Уникален електрически мотоциклет ще демонстрират в Стара Загора. Проявата е част от Първата му околосветска обиколка, която стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора.

„Това е върхово техническо постижение, бъдещето на двуколесните транспортни средства”, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на проявата.  Град Стара Загора е избран за представянето на проекта, заради  приноса на Общината, неправителствените организации  и старозагорския бизнес  за интелигентното използване на енергията, за прилагането на възобновяеми енергийни източници и за популяризиране на екологичния транспорт насочени към екологично и устойчиво развитие.

След 2 години на подготовка, 23 студенти от Eindhoven University of Technology - Холандия (Nо 1 технологичен университет в Холандия), започват най-голямото предизвикателство на живота си- за 80 дни те ще изминат  26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave.

„Изключително екологични и ефективни са този вид мотоциклети. Иновативното са батериите, те се модулни, сменяеми и се зареждат от контакт за 7 минути”,  обясни Ваня Беновска, директор на  Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика, който е национален координатор на проекта, в партньорство с Холандското посолство у нас. По думите и проектът на студентите се подкрепя от много сериозни фирми и публични фигури.

Седем автомобила със студенти придружават електрическия мотоциклет.  Групата трябва да пристигне в София на 17 август в 17 часа в София.  На следващия ден са демонстрациите в София и Стара Загора.

Посрещането в Стара Загора на електрическия мотоциклет ще се проведе на 18 август от 14 часа на специална сцена пред сградата на Общината,  където ще бъдат представен проектът и  ще бъде демонстриран електрическият мотоциклет.  „Уникалното тук е, че ескорт от електроскутери на старозагорската община ще чака процесията още на разклона от автомагистрала „Тракия” и ще я съпроводи до сцената”, обясни Олег Стоилов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!