Борисов: България е лоялен член на ЕС и НАТО

21:24, 14 авг 16 / Политика 25 169 Topnovini
България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз и е доказала своята евроатлантическа ориентация. Това е казал премиерът Бойко Борисов на зам.-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер на среща в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Шислер е на тридневно официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов.

"На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО", изтъкна Борисов.

Министър-председателят отчете, че правителството полага всички усилия за модернизирането на българската армия и даде за пример военното летище Безмер, където наскоро беше открита най-модерната самолетна писта в България. Борисов припомни и взетото от Министерски съвет решение целево да бъдат отпуснати 3 млн. лв. от бюджета за изграждане на нови казарми на 68-а бригада "Специални сили", както и предложените от правителството и одобрени от парламента дългосрочни проекти за модернизиране на армията.

"Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски", каза Борисов.

Министър-председателят обсъди с Марк Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоя за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна-членка. "България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си", подчерта българският премиер.

"България действително е лоялен член на НАТО . Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов", отговори Шислер, цитиран от правителствената пресслужба.

Има готовност още военни да подсилят охраната на границата, коментира след срещата началникът на отбраната генерал Константин Попов, цитиран от БТА.

Ген. Попов обаче уточни, че засега по границата всичко е спокойно и няма особено напрежение в момента. Попитан колко военни могат да бъдат изпратени на границата, началникът на отбраната посочи, че бройката ще бъде адекватна на мигрантския натиск - колкото повече мигранти, толкова повече военни и гранични полицаи. Той посочи, че преди близо месец сериозно е увеличен броят на военните и в момента има близо 400 души на границата.

Началникът на отбраната обясни, че на срещата в Министерския съвет са обсъдили темата за флотилия в Черно море и премиерът Бойко Борисов ясно е изразил българската позиция, че искаме Черно море да бъде зона без напрежение. Обсъждахме и въпросите с евентуално увеличаване на мигрантската вълна при определени условия, добави той.

НАТО не може да окаже помощ на нашата сухопътна граница при бежанска вълна, не това е мисията на Алианса, обясни ген. Попов. Флотилия в Черно море няма да има, но България може да поиска същата помощ като Гърция при увеличена мигрантска вълна с много кораби и лодки, които евентуално могат да превозват бежанци, обясни той. Засега това не е така, уточни началникът на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!