Обвинен за трафик на бежанци вече ще ги вози легално

11:52, 14 авг 16 / Общество 25 212 Topnovini
Обвинен за трафик на бежанци спечели обществена поръчка за транспортортирането им във вътрешността на страната на Главна дирекция "Гранична полиция". Това стана ясно след разследване на Дарик. 

Договорът е на стойност 195 580 лева без ДДС и е за срок от една година. Подписан е лично от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов преди броени дни, на 8 август. 

Точно 42 дни по-рано за проверка от полицията по пътя Резово-Бургас е спрян управителят на фирма „Еделвайс 0707”, 34-годишният Григор Тошков от село Алдимировци.

Тошков управлявал туристически автобус със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца. Всичките те били от Афганистан и Ирак и били без документи за самоличност.

Докато тече процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка на МВР, в която алдимировецът участва, той е задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение по чл.281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната.

Районният съд в Царево му налага постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Случайно или не само дни по-късно Бургаският окръжен съд изменя мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест. Така трафикантът успява да присъства на заседанията на комисията с представители на Главна дирекция "Гранична полиция". 

Справка в Търговския регистър установи, че на 21 юли тази година, докато е бил под домашен арест, той е успял да прехвърли дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов.

Междувременно подписва споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но в насроченото съдебно заседание изненадващо оттегля пълномощното си от адвокатката си и обявява, че се отказва от споразумението. 

Най-големият абсурд е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки установи, че фирма "Еделвайс 0707" е избрана от комисията на Главна дирекция "Гранична полиция", защото е дала най-добра ценова оферта за превоз на бежанци от останалите четирима кандидати, има собствена база, заявила е минимален марж на печалба и няма финансови задължения. Фирмата ще вози мигранти за 6,28 лв./км с ДДС. 

В заявлението си за участие в процедурата пък от дружеството са подчертали, че при изготвянето на офертата под внимание е взет и престижът, свързан с възможността да бъде партньор на Гранична полиция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!