Родители на загинали в катастрофи деца правят дарение на храм

10:40, 14 авг 16 / Общество 25 282 Topnovini
Родители на загинали в катастрофи деца от сдружение „Справедливост“ стартираха кампания за набиране на средства за ремонт и реконструкция на храм „Света Троица” в Плевен. Досега са постъпили над  9 565 лв. от дарители, казаха организаторите.

Кампанията под мотото „Да запазим вярата си” беше обявена в началото на май тази година. Тя е организирана в памет на студентите от Плевен Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков, които загинаха в автомобилна катастрофа на 5 май 2014 г., и в памет на всички загинали на пътя деца от Плевен. 

Това е поредна инициаива за събиране на средства за храм „Света Троица“. С дарения през 2011 г. започна реставрация на стенописите. Първият етап  е завършен през 2012 г. от проф. Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия в гр. София и Владимир Цветков, бивш негов студент. През втория етап – от 2014 г. до 2015 г., са реставрирани олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса. Реставраторите са бивши студенти на Проф. Григоров – Боил, Асен и Антония и др. През настоящата 2016 г. е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон.

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограма, закупуване и монтиране на стълбищен платформен подемник за хора с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!