Въпреки ниските цени на зърното, производителите са принудени да продават

18:32, 13 авг 16 / Икономика 25 153 Topnovini
Изкупните цени за пшеницата от нова реколта са 240-250 лева за тон фуражно зърно и 270 лева за хлебна пшеница, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. Макар цените да са ниски и да не удовлетворяват земеделските стопани, те са принудени да продават, за да могат да покриват текущите разходи. Производителите трябва да се подготвят за есенната сеитба, което ги кара да продават. „Неизбежно е да се продава сега. Нямаме възможност да изчакваме по-добри цени”, обясни  Жендов. Според него, притеснително е, че цените на международните пазари се изравниха с цените на родната борса.

Ниските цени се дължат на свръхпроизводството на пшеница в Черноморския басейн, най-вече от Русия, Украйна и Казахстан. Макар да има данни, че във Франция реколтата тази година ще е по-слаба,  ефектът от това ще може да се почувства напролет.

Според Жендов, необходимостта от средства за есенната сеитба ще накара земеделските стопани да продават продукцията си, макар и неизгодно. Проблемът обаче ще дойде от това, че ограничения ресурс, с който ще разполагат, ще наложи да правят икономии, което ще доведе до по-ниски добиви през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!