Децата от Добрич ще могат да получат учебника по „Родинознание“

16:11, 13 авг 16 / Общество 25 191 Topnovini
Деца от Добрич и Варна ще могат да получат за първия учебен ден от учебника по „Родинознание”, който състави директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Той се разпространява безплатно. Увлекателно новият учебник разказва истинската история на нашия народ, сподели неговият съставител.

Учебникът трябва да излезе от печат до края на август.

Костадинов сподели, че е съставил учебника най-вече като родител. „Направих го преди всичко за моите деца, след като видях по какви учебници учиха н 3 и 4 клас. Това, което можех да направя като родител и историк“, обясни той. И припомни, че преди няколко години  поде кампания срещу съдържанието на учебника по „Човекът и обществото” за трети клас. И въпреки срещите и обещанията на двама просветни министри – Анелия Клисарова и Тодор Танев,че ще има нови учебници, резултат няма. „Децата ни продължават да учат по учебници с подменено историческо и фактическо съдържание“, заяви Костадинов. Според него „българското образование обезобразява ментално и етнически нашите деца, превръща ги в аморфна маса, без национално самосъзнание“. По думите му, след като е станало ясно, че МОН се води от „Америка за България“, е било ясно, че учебник, от какъвто нашите деца имат нужда, не е имало шанс да бъде издаден.

Костадинов подчертава, че историята е предмет, който е жизнено важен за националното възпитание, дори е въпрос и на национална сигурност. Затова е решил да направи онова, което предците ни по време на Възраждането са направили.

При съставянето на новия учебник той е използвал най-добрите образци отпреди 1944 година,когато те са били правени с голяма любов. „Те са били българоцентрични, а не, както сега европоцентрични“, добави той.

Подбрал е най-доброто от старите учебници. Консултирал се е с историци, филолози, етнографи, културолози, географи. Учебникът е сборен - от 1 до 4 клас.  „В него няма нищо революционно, а я има истинската история на нашия народ, на нашите баби и дядовци. Увлекателно, в стил близък на този от приказките, се проследява историята на България от появата на човека по българските земи до Ньойския договор. Целта ми е децата да разберат, че са наследници на един от най-великите народи в Европа, на най-старата държава в Европа и от тях зависи българската държава да стане велика, каквато е била“, сподели Костадинов.

Очаква се учебникът да излезе от печат на 28 август. Той ще бъде издаден, благодарение на фондация "Българска памет" и д-р Милен Врабевски – най-големия български меценат и родолюбив българин.

Тиражът му е 5000 броя. Костадинов обясни, че учебникът е безплатен и ще се доставя по поръчка, след като желаещите изпратят данни за доставка, като те само ще трябва да платят разходите за доставка. За първия учебен ден ще има възможност да го получат и деца от Добрич и Варна, чиито родители пожелаят.

Костадинов увери, че предстои учебникът да бъде качен в Интернет, откъдето всеки да може да го свали безплатно в електронен формат. Ще има и възможности за обновяване на информацията в сайта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!