Самодейци от Ценовско с призови места от фолклорни събори

11:14, 13 авг 16 / Общество 25 226 Topnovini
Танцовият състав „Полянци“ при НЧ „Христо Ботев“ в Новград е със златен медал от фолклорен фестивал в Априлци, съобщават от община Ценово. Под ръководството на Тодорина Тодорова подновеният състав на формацията се представи с три танца – „Трите пъти“, „Шира“ и „Гъмзовяна“.

Играта и интерпретацията на танцьорите впечатлиха не само публиката, но и професионалното жури. „Това е първата изява на подмладения състав на „Полянци“. Момичетата и момчетата играха с голямо желание и съвсем закономерно стигнаха до заслужена победа.

Започваме активна подготовка за участие във фолклорни фестивали на регионално и национално ниво“, сподели ръководителката на състава Тодорина Тодорова. На танцьорите от „Полянци“ беше връчен златен медал и грамота в категория „Танцово изкуство“. Веднага след слизането от сцената съставът е получил няколко покани за участия във фестивали от различни краища на България.

С ново отличие се поздрави и певческата група „Латинка“ при НЧ „Пробуда“ в Долна Студена. Сладкогласните певици взеха участие в Националния фолклорен събор „Айдъка пее и танцува“ в село Кметовци, Габровско.

В събора са участвали повече от 700 изпълнители от цялата страна. „Най- малката участничка в групата ни е едва на девет години, но се отнася изключително сериозно към творческите ангажименти на състава“, сподели ръководителката на групата Ивелина Анчева.

Певиците от „Латинка“ се представиха с традиционни местни напеви. За изпълнението самодейките бяха отличени с диплом за Майстор във фолклора и грамота за съществен принос при съхраняване и развитие на българските традиционни народни изкуства.

Всички самодейни групи и състави в община Ценово вече са в активна творческа подготовка за десетото юбилейно издание на фолклорния събор „Ценово пее и танцува“. Предвидено е традиционната проява да се проведе на 22 и 23 септември на сцените, разположени на централния площад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!