Утре откриват ловния сезон на мигриращ дивеч

13:08, 12 авг 16 / Общество 25 110 Topnovini
Ловният сезон за пъдпъдъци, гривяк, гълъби, гургулица, гугутка, горски бекас и обикновена бекасина  се открива на 13 август  (събота). Ловуването се извършва само с писмени разрешения.

В документите се вписват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч.

Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Разрешава се лов на пъдпъдъци (до 15 бр.), на гривяк, гълъби, гургулица и гугутка (до 10 бр.), на горски бекас и обикновена бекасина (до 10 бр.).

От първостепенно значение са и правилата за безопасност, които налагат всяка ловна дружинка да провежда инструктаж на участниците, да не се консумира алкохол преди и по време на лов и да се спазват стриктно противопожарните изисквания в горите.

От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, напомнят, че ловното оръжие е лично. То не се преотстъпва на други лица, дори на правоспособни ловци. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция.

От СИДП предприемат системни проверки на ловците.

„За да не се допускат инциденти, правилата за безопасност трябва стриктно да се спазват. Нека ловните дружинки не забравят, че с възможността да се радват на даровете на природата, носят и отговорност за тяхното опазване”, коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов и пожела наслука на ловците.

В обхвата на СИДП те са около 17 000 души. От началото на годината досега са издадени нови 105 ловни билета, а 16 681 са презаверени, така че ловците да продължат да упражняват любимото си хоби.

През последните години не се наблюдават съществени колебания по отношение на популацията на гургулицата, гривяка и бекаса. При пъдпъдъка обаче, който е  емблематичен за откриването на ловния сезон дивеч, се забелязва намаление с приблизително 50% в отстрела за 2015 г. спрямо предходните две години. Според специалисти причините са комплексни, но могат да се търсят преди всичко в обработването на земеделските земи, където живеят птиците.

За запазване и обогатяване на запасите от местен дребен дивеч в дивечовъдните райони, стопанисвани от държавните ловни и горски стопанства към СИДП,  ежегодно се извършва разселване на птици, като за последните три години са разселени общо 4000 бр. фазани,  350 бр. яребици, 350 бр. полудиви патици и 100 бр. токачки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!