Шеф от НАТО идва у нас на тридневно посещение

07:22, 12 авг 16 / Общество 25 112 Topnovini
Заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер пристига на 12 август 2016 г. на тридневно официално посещение в България, по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В рамките на визитата генерал-лейтенант Шислер ще се срещне с началника на отбраната генерал Константин Попов, командира на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Митко Петев, началника на Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ комодор професор доктор на военните науки Боян Медникаров.

В събота и неделя, 13 и 14 август, генерал-лейтенант Марк Шислер и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на проявите за празника на ВМС и на военния ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. 

Военният комитет е най-висшият военен орган на НАТО. Състои се от началниците на щабовете по отбраната (началници на Генерални щабове) на всички 28 страни от Алианса. Военният комитет синтезира специализираните знания и опит, които подпомагат военните политики, стратегии и планове на страните от Алианса, и е основна част от процеса на вземане на решения в НАТО.

Той представя пред Северноатлантическия съвет (най-висшия политически орган) съгласуваната позиция на отделните началници на щабовете по отбраната. Военният комитет действа в тясна връзка със стратегическите командващи на НАТО с цел да представи планове, проблемни въпроси и препоръки за политическо утвърждаване и дава ясни военни указания към стратегическите командващи, основани на решенията на Военния комитет на Северноатлантическия съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!