Екимджиев: Службите действаха като шайка бандити при експулсирането на Бююк

23:54, 11 авг 16 / Общество 25 166 Topnovini
При експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане. Това каза в правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool заради действията на МВР в сряда свръзани с предаването на Бююк на турските власти.

Според адвоката правителството е отправило ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение. Според него ще има тежки последици за имиджа на страната ни, която, освен липсата на законност, е демонстрирала и пълна липса на морал.

"Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от "патриоти", се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция", каза Екимджиев.

"Правителството направи това, което му харесва и му се струва изгодно Вероятно става дума за някакъв пазарлък с Ердоган, вероятно е имало заплаха нещо да се случи с бежанците“, коментира още адвокатът и даде за пример реакцията на САЩ след искането на Турция да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен, които са поискали конкретни доказателства за връзката му с опита за преврат.

Според Екимджиев при експулсирането на Бююк България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.

"Едновременно с това видяхме саморазправата с привърженици на Гюлен, обвинени от Ердоган като извършители на опита за преврат. В тази ситуация е очевидно, че няма как Турция да даде гаранции, че няма да подложи Бююк на нечовешко и унизително отношение“, заяви правозащитникът.

"От тази гледна точка действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането", коментира адвокат Екимджиев..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!