Омбудсманът Мая Манолова скочи на МВР заради незабавната експулсация на Бююк

15:29, 11 авг 16 / Общество 25 167 Topnovini
Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно. Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг по повод връщането на Абдуллах Бююк в Турция по искане на турските власти.

„Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 от Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата“, посочи Манолова.

„Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на българската Конституция и на Закона за бежанците“, допълни омбудсманът.

По думите й по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита. 

Във връзка с информацията, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, тя отбеляза, че нито тя, нито Българският хелзинкски комитет са били информирани за тях. 

„Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки“, каза още Мая Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!