„Галъп“ откри темите на лятото: Спорт и смърт

15:21, 11 авг 16 / Общество 25 136 Topnovini
„Темите на лятото: спорт и смърт“ - с такова заглавие представи на медиите сондаж по актуални теми агенция „Галъп интернешънъл“. Лятото на 2016 г. смеси по безпрецедентен начин темите за забавлението, пътуванията, спорта и свободното време с темите за политиката, тероризма и смъртта, обобщават социолозите.

Според данните българите са оптимисти за представянето на нашите спортисти на Олимпийските игри в Рио – 73% са заявили, че очакват добро представяне от нашите спортисти. Почти 50% пък твърдят, че възнамеряват да следят игрите. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

Сред мъжете делът на заявилите интерес към спортните събития е двойно по-голям в сравнение с този сред жените. Хората с по-ниски доходи и образование са доста по-неактивни в това отношение.

Преди 4 години „Галъп интернешънъл“ отново провери настроенията – по време на олимпиадата в Лондон. И тогава дяловете бяха сходни, а близо две трети заявяваха, че за тях представянето на българските спортисти е важно. Въпреки всичко, повечето българи признаваха, че спортът отдавна е преплетен с политика и пари.

Пресичането на темите от политиката и темите от свободно време стана особено актуално именно в това лято. Затова „Галъп интернешънъл“ провери дали терористичните атаки в Западна Европа и опитът за преврат в Турция са повлияли на потенциалните намерения за пътуване по тези места. 82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване по тези места в последните месеци.

Съвсем ориентировъчно, това означава, че над 300 хиляди са българите, които са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция. Числото е сериозно на фона на цялостните възможности на българите за пътувания. Разбира се, на данните трябва да се гледа само като на декларация на респондентите – която свидетелства най-вече за чувствителността на обществото по тези теми.  

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват. И тук става дума за декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона. Трябва да се отчита демографската характеристика на страната по признака възраст, както и факта, че част от респондентите са жители на населени места по морето.

Провокативно беше тествано и отношението към твърдението „В България трябва да се въведе смъртно наказание“. 47% са несъгласни, а 33% са „за“. Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни. Вероятно обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка, анализират социолозите.

Сондажът е проведен сред 813 души, между 28 юли и 4 август в цялата страна чрез пряко лично интервю. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!