Престъпно каре отива на съд за подправяне на банкови карти

15:08, 11 авг 16 / Крими 25 180 Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу руския гражданин В. Шеенн, естонския му съучастник С. Шарашенидзе и варненците Т. Димитров и П. Борисов. Четиримата ще застанат на подсъдимата скамейка на 4 септември тази година за използване на платежен инструмент или данни от него без съгласието на титуляра – деяние по член 249, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс, извършено в съучастие и като продължавано престъпление. Естонецът Шарашенидзе е обвинен и за прокарване в обращение на подправени платежни инструменти. Всички подсъдими по делото са осъждани, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Т. Димитров и естонецът Шарашенидзе се запознали във френски затвор, където изтърпявали ефективни присъди за престъпления, свързани с източване на банкови карти. И след излизането си от затвора естонецът продължил с престъпната си дейност. Купувал банкови карти от интернет сайт и след това записвал данните им върху магнитната лента на гифткарти, които се ползвали в различни търговски обекти чрез ПОС терминали и без използване на ПИН кодове.

През 2013 г. Шарашенидзе и подсъдимият руски гражданин Шеенн решили да осъществяват престъпната дейност в България. Намерението им било да купуват с подправените карти скъпи вещи, да заплащат с тях ползвани услуги или да ги продават на трети лица срещу пари. Във Фейсбук естонецът се свързал с варненеца Димитров, за да го уведоми за идването си. С негово съдействие руснакът и естонецът били настанени в апартамент в комплекс „Иглика“ в Златни пясъци, собственост на свидетеля по делото Ал. Георгиев. Той им помогнал да закупят 30 гифткарти с наличие в тях на сумите от 20 лв. от мол „Варна“ на 26 февруари 2013 г. След като източили паричните суми в тях с имитиращи покупки в магазина на Ал. Георгиев, записали върху магнитните им ленти данните от няколко израелски банки. Към престъпното трио се присъединил и другият варненец – П. Борисов, и четиримата станали неразделни.

С неистинските карти от 5 февруари до 7 март 2013 г. подсъдимите плащали нощувките си, купували си скъпи очила „Келвин Клайн“, „Прада“, плащали сметките си в заведения и бензиностанции. При предприетото претърсване на апартамента в комплекс „Иглика“ полицията открила и иззела над 10 банкови карти, флашпамет и лаптоп. Изготвената съдебно-техническа експертиза на устройствата открила програми за прехвърляне на данни върху магнитните ленти на гифткартите, стотици файлове с банкови данни, доказващи престъпната им дейност. Подсъдимият Шарашенидзе изготвял неистинските банкови карти, а заедно използвали ментетата, с които пазарували в скъпи оптики, плащали нощувките си в петзвездни хотели, дори сандвичите и напитките в различни оборотни заведения.

В хода на разследването състав на Варненския окръжен съд е отменил мярката за неотклонение „Подписка“ на подсъдимия Шеенн, както и забраната да напуска страната. Предприето е било издирването му, но не е открит. На 11 април 2016 г. руският гражданин Шеенн е привлечен като обвиняем въпреки отсъствието му, като на привличането му е участвал упълномощен от него адвокат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!