Фандъкова готова да помогне за Класическата гимназия, излизат нови нередности около училището

14:31, 11 авг 16 / Общество 25 218 Topnovini
Столичиният кмет Йорданка Фандъкова е готова да съдейства за разрешаване на казуса с Класическата гимназия. Това тя обясни пред репортер на Topnovinvi.bg. В случай, че Министерството на културата ме потърси за съдействие, съм отворена да помогна, поясни Фандъкова.

В момента Класическата гимназия е под шапката на културното министерство, то от своя страна обжалва решение на съда, излязло наскоро, според което сградата на училището, намираща се на ул. "Баба", е опасна за учениците. Съдиите са сметнали, че количеството азбест по стените на сградата би навредило на децата, като те са се позовали на европейска наредба за допустимост на този вид материал. 

"Няма проблем, в момента обжалваме решението на съда", категорични са от Министерството на културата.  Така родители на ученици изразиха пред Topnovini.bg  притеснение, че децата им пак трябва да учат във въпросната, опасна според съда сграда, на ул. "Баба". 

"Искат да оправдаят 2 млн. лв., взети за ремонта на Класическата гимназия и ни казаха, че 5 години учениците трябва да са във въпросната сграда", възмущава се адвокатът на родителите Ирина Абаджиева-Репуц. По думите й когато се разбрало, че ще се прави ремнот на училището на ул. "Баба", родителите предложили с парите да се оправи 13 ОУ, което Столична община предоставила за 10 години на Министерството на културата. Тогава всички родители изразили желанието децата им да учат в центъра на София, тъй като Класическата е лицей на Софийски университет. 

Настоящият ректор на Алма Матер проф.Атанас Герджиков е бивш възпитаник на Класическата гимназия, но след като го потърсихме за коментар, усатонивхме, че за момента от Софийски университет няма да коментират по случая. 

Дали мълчанието и реакциите на Министерството на културата, бързащо да натика децата в опасната сграда, не крие и други тайни. 

"Открихме, че има големи разминавания в квадратурата и материалите, които са вписани в проекта за ремонта на сграда и реалните размери и използвани ресурси", разясни една от майките Албена Чернева, чието дете тази есен ще учи в Класическата гимназия. По думите на жената това води до съмнението дали не са взети повече от необходимите пари. "Ако отидете и премерите сградата ще видите, че е по-малка от посочените й размери в проекта за кандидатстването на европарите", допълва Чернева. Родителите подали откритието си на прокуратурата, но и от там мълчание. 

"Ако ни предизвикат, ще подадем сигнал пред европейските институции и направят ли от там проверка на сградата ще лъснат много по-големи неща", закани се пред Topnovini.bg адвокатът Ирина Абаджиева-Репуц. 

Междувремемно според последните данни на  Световната здравна организация (СЗО) между 20 000 и 30 000 случая на свързани с азбест заболявания се регистрират всяка година само в Европейския съюз и над 300 000 граждани се очаква да умрат от мезотелиома ( б.а. вид белодробен рак)  до 2030 г. в ЕС. Очаквайте скоро да публикуваме и най-новите изследвания за вредата на азбеста върху здравето на българите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!