България зае далечното 66-о място по защита на правото на собственост

23:59, 10 авг 16 / Общество 25 121 Topnovini
България се нарежда на 66-о място в международния индекс „Право на собственост”. Данните от изследването за страната ни са предоставени от Института за пазарна икономика.

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2016 г. са включени 128 държави, включващи 93% от населението на света 98% от световния БВП.

Средният резултат в света е 5.45 точки от максималните 10 точки. На първо място в класацията е Финландия, с 8.4 точки, следвана от Нова Зеландия, Люксембург, Норвегия и Швейцария.

През 2016 г. резултатът на България в международния индекс „Право на собственост” е 5,0 т. от максималните 10 точки. Пред нас е Тайланд, а след нас - Индонезия. Спрямо 2015 г. резултатът на страната се повишава едва с 0,1 точки и достига средата на скалата за оценка.

"Въпреки че България показва изключително нисък резултат, през нито една година на изследването страната не отбелязва значителни стъпки за подобряване на защитата на правото на собственост. Нещо повече, в изданието от миналата 2015 година резултатът на България намалява значително заради проблемите в правната и политическа среда и по-специално заради срива на оценката за „независимост на съдебната власт”, посочват от Института за пазарна икономика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!