Откриха голяма авария, заради която села от община Добричка са без вода

20:42, 10 авг 16 / Общество 25 164 Topnovini
Днес е установена аварията, поради която не достига водата до села от община Добричка, заради което в края на юли жителите на Паскалево, Росеново, Царевец и Божурово излязоха на протест.

Има авария на напора на тръбопровод, който е под пътя край село Ляхово, обясни управителят на „ВиК“ – Добрич инж. Петър Калчев. Поради това огромно количество вода изтича в скалите. Най-вероятно става въпрос за около 30 на сто от дебита на помпената станция в с. Оброчище.

Инж. Калчев предполага, че аварията е от години.

Тя е установена едва сега, след като са монтирани водомери на всички отклонения.

Екипи на водното дружество днес работеха на място, за да преценят какво е нужно за отстраняването й, тъй като е под пътя, а тръбата е голяма и желязна, обясни инж. Калчев.

Отстраняването на тази авария ще доведе до излишък на водата, която ще стига до селата от Община Добричка и до  чувствително намаление на разходите за ток, каза още управителят на водното дружество.

Припомняме, че на 27 юли десетки жители на селата от община Добричка Паскалево, Росеново, Царевец и Божурово се събраха тази сутрин пред сградата на водоснабдителното дружество „ВиК“, за да протестират срещу постоянната липса на вода.

Според кмета на село Паскалево Живко Желев, проблемът е възникнал, след като миналата есен водното дружество е спряло сондажа в с. Росеново и е започнало снабдяването на тези села от помпената станция в  с. Оброчище. Хората недоумяват как може да е по-евтино да се достави вода от отдалеченото с. Оброчище, отколкото от близкото село Росеново.

Тогава инж. Калчев съобщи, че е наредил на началника на района да реши проблема в срок от 14 дни. Ако не се справи, ще бъдат освободени всички отговорни, заедно с главния инженер, предупреди управителят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!