Осъдиха трима телефонни измамници действали в Старозагорско

15:55, 10 авг 16 / Крими 25 171 Topnovini
Трима мъже са осъдени по две дела за телефонни измами в Казанлък, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

По първото дело присъдите са срещу Николай А., Христо А. и Иван И., и тримата от град Ветово, обвиняеми затова, че на 21 април 2016 г. в Казанлък след предварителен сговор помежду си и с цел да набавят за себе си имотна облага са измамили Донка Г.  Николай А. се е обадил по телефона, представяйки се за лице, упълномощено от собственик на фирма, че неин близък роднина е запазил радиатори, внос от Германия за детски ясли в Пловдив, които трябвало да бъдат платени до половин час. Донка Г. предала на изпратено от обвиняемите  лице „муле“ сумата от 1000 лв., което следвало да ги остави на отбивка от пътя за русенското село Писанец. За да вземе паричната сума там се явил Иван И. и бил задържан. Срещу тримата е било повдигнато обвинение за измама -  престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 от Наказателния кодекс.

По второто дело има осъдително споразумение спрямо Николай А. и Христо А. На 19 април 2016 г. в Казанлък Николай А., се е свързал с непознато лице от града, по публикувана обява в интернет. Николай А. му предложил  да работи като посредник за получаване и изпращане от Казанлък до Русе на документи и пари, и по този начин го привлякъл в престъпната схема като „муле“. Междувременно Николай А. се свързал с 90-годишната М.А. и 83-годишната Р. П. от Казанлък, като им се представил за техен роднина – племенник и зет. На възрастните жени обяснил, че е необходима определена сума за закупуване на радиатори на по-ниска цена. На същата дата пострадалите предали на посредника в схемата общата сума от 1 600 лева.

В хода на досъдебното производство по искане на Районна прокуратура-Казанлък и тримата обвиняеми са били с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Състав на Районен съд Казанлък е одобрил постигнатите споразумения от Районна прокуратура Казанлък по двете дела, като е наложил следните наказания: на Николай А. –  „лишаване от свобода” за срок от 4 месеца при първоначален „строг“ режим, на Христо А. - наказание от 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и на Иван И. - 11 месеца лишаване от свобода при първоначален “строг” режим.

Постигнатите споразумения не подлежат на обжалване и влизат в сила незабавно.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!