АБВ и БСП си харесаха ген. Радев за президент (обновена)

12:58, 10 авг 16 / Политика 25 118 Topnovini
Ръководствата на АБВ и БСП си харесаха подалия рапорт за напускане командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Румен Радев. Това стана ясно след среща на двете формации, провела се днес.

Лидерът на абевейците Георги Първанов даже заяви, че ген. Радев би бил по-добър държавен глава от него. Решението все още не е окончателно.

Първанов поздрави БСП за номинацията на ген. Радев и обеща, че няма да предложат вицепрезидент, който да е партийна кандидатура. Според него, ако Радев бъде кандидатурата на левицата, то той трябва да посочи своя вицепрезидент.

„Ние наистина имаме изключително силен кандидат за този пост“, отбеляза Първанов и допълни, че оттегля кандидатурите на Ивайло Калфин и своята за президентска двойка на БСП и АБВ, защото ген. Радев „може да бъде по-добрият президент.

„Ние ще държим за това той да бъде максимално самостоятелен в своята политика и действия”, гарантира още Първанов. По думите му кандидатурата на ген. Радев е не просто равно отдалечена, но и силна и убедителна. „Това, че няма политическо минало е негово голямо предимство”, коментира Първанов и уточни, че номинацията на ген. Радев е равно отдалечена от двете партии – БСП и АБВ.

Георги Първанов е на мнение, че Радев е човекът, който може да възстанови авторитета на държавността, да върне активността, ангажираността на българските институции и най-вече на президентството.

„Това би бил президент, различен от модела ГЕРБ, какъвто и да е новият кандидат на ПП ГЕРБ”, категоричен бе Първанов.

Корнелия Нинова от своя страна заяви, че все повече се доближават до една възможна обща кандидатура и това е кандидатурата на ген. Румен Радев. „Ние ще проведем своя Национален съвет, на която ще бъдат подложени всичките имена”, каза още Нинова. Така на гласуване от Националния съвет, който трябва да вземе и окончателното решение, ще бъдат подложени номинираните и потвърдили желанието си за участие в обсъждането.

От партийните листи това са номинациите на  Илияна Йотова – 120 номинации, Янаки Стоилов – 86, Румен Гечев – 48, Михаил Миков – 39, Таско Ерменков – 10, Марио Трайков – 3. От общинските конференции на партиите номинациите, които са направени и са потвърдени устно са тези на: Мая Манолова и ген. Румен Радев.

Корнелия Нинова също уточни, че фигурата на вицепрезидента трябва да бъде обсъждана, след като бъде избран кандидатът за президент. Тя коментира и въпроса за състава на Изпълнителното бюро на партията, след като Костадин Паскалев и Юрий Асланов са си подали оставките, лидерът на БСП бе категорична, че техните оставки не са приети. Нинова настоя, че е нейно право да определи заместниците си, когато тя реши и изтъкна, че Изпълнителното бюро работи добре.

Относно обвинението, отправено от лидера на „Движение 21” Татяна Дончева, че с номинацията на ген. Радев БСП си изкупувало дълговете и че тя е била отговор на желанието на определени бизнес кръгове, Нинова посочи, че в черна и мръсна кампания в стил Татяна Дончева няма да влизат, тъй като имат друга цел – да предложат алтернатива на сегашния модел.

„Влизаме в кампания, която със сигурност ще има подобни тежки, нелицеприятни, груби обвинения и подмятания. Компромати ще има много, ако някой има нещо да каже, да го каже поименно с фактите”, заяви от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!