В област Разград са отпуснати помощи на 392 първокласници

09:58, 10 авг 16 / Общество 25 122 Topnovini
През месец юли в област Разград са приети общо 394 заявления – декларации от родители на първокласници, като са издадени 385 заповеди за отпускане на помощи. Броят на децата, за които се отнася помощта е 392, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"(РДСП) в Разград Татяна Костова. Отказаните заповеди за са четири, а пет заявления - декларации са в процес на обработване.

През юли в община Разград са подадени 163 заявления-декларации в общините Исперих, Кубрат и Лозница –  по 44, община Завет – 7, община Цар Калоян - 17 и община Самуил – 36.

До момента, за август, приетите заявления за областта са 45. Приемът на заявления за еднократна целева помощ за първокласници продължава до 15 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" в област Разград.

Размерът на помощта е 250 лева. Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявление -декларацията е по-нисък или равен на 400 лева.

Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или в семейство на роднини или близки. Средствата  се отпускат, за да  покрият  част от разходите за  подготовка на учениците  за  първи клас .

Заявленията-декларации за помощта се подават в Дирекции „Социално подпомагане“ по постоянен адрес на родителя след записване на детето в първи клас.

За предходната  учебна година, в областта еднократна помощ  за първокласници са  получили  765 семейства, за 772 деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!