Бежанските ни центрове пълни само на 26%

20:06, 09 авг 16 / Общество 25 194 Topnovini
В България има шест приемателни центрове за бежанци, които са под юрисдикцията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Капацитетът им е 5120 души, а към момента те са пълни едва на около 26% или в тях има само 1904 души. Това става ясно от доклад на омбудсмана Мая Манолова, чиято основна цел е да даде експертна оценка за рисковете за непридружените деца бежанци в родните центрове за мигранти. Информацията от доклада е към 02.08.2016 г.

Най-населените приемателни структури на ДАБ са в кв. „Враждебна“, София, където при капацитет от 370 души към момента на проверката от Манолова е имало 253 настанени лица и в регистрационния център в с. Баня, община Нова Загора, където при капацитет от 70 души има настанени 73-ма, 38 от които деца.

Друг от по-препълнените центрове у нас е „Военна рампа“ също в София, където има 479 мигранти, при капацитет 800 души. Интересно е, че в най-големият регистрационно примателен център, този в Харманли, който може да побере 2 700 човека, има едва 661 души. Манолова е получила информация след разговори с деца бежанци от този център, че за трафик на дете трябва да се плати между 300 и 1500 евро, а има деца, които съобщават, че са им искани по 6000 евро, за да бъдат изкарани от България.

Омбудсманът Мая Манолова, която ще отправи конкретни предложения към институциите и НС за подобряване условията за живот на децата бежанци, влезли нелегално у нас, без близък човек, който да им е придружител, заяви че те не се задържат дълго в центровете. По думите й, периодът, за който те остават в България е 1 до 3 седмици, като след това отново нелегално напускат страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!