Зам.-министър проведе електронен търг в Благоевград

17:28, 09 авг 16 / Икономика 25 138 Topnovini
Между 10 и 12% средно по-висока цена е постигната в проведените до момента 40 търга за електронна продажба на дървесина в териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие, което е спечелило от тях над 130 000 лева. 

Това отчете зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, който провери лично как работи системата за е-продажба на дървесина.

"Платформата се ползва от началото на месец април в Югозападното държавно предприятие-Благоевград, като за четири месеца от официалния й старт вече се отчитат големите й предимства. Системата работи изключително коректно, без опции за допълнителна намеса и е улеснение за фирмите", каза директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. 

Чрез електронни търгове предприятието е продало до момента 11 566 куб. метра или 1 процент от цялата дървесина.

"Освен че осигурява пълна прозрачност на процесите по организацията и провеждането на търговете, като се елиминира почти изцяло субективния фактор, постъпленията от електронните наддавания са повече, отколкото се постига при традиционното провеждане на търговете. Преди е имало случаи, когато дървесината се е продавала на началната цена, без конкурентни предложения. Това е пораждало съмнения за нагласени споразумения между участниците. Това от една страна осигури повече конкуренция и преки финансови ползи на държавното предприятие, а от друга спести време и средства на кандидатите за купувачи", коментира зам.-министър Валери Борисов. 

Търгове за продажба на дървесина от 4 обекта на територията на ТП "Държавно ловно стопанство Дикчан" с 35 регистрирани кандидати бяха осъществени днес в присъствието на зам.-министър Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!